שאלות ותשובות – בירור וטיפול פוריות
כאחד מכל עשרה זוגות נזקק בשלב כלשהו בחייו לעזרת מרפאת פוריות על מנת להשיג הריון. המושג "מרפאת פוריות" בטח נשמע כמו משהו מאיים, שכולל בדיקות מפחידות וכואבות, זריקות, השמנה, סכנות לבריאות האשה והילד ועוד, כשלרוב מדובר במיתוסים שאין קשר בינם למציאות. במאמר זה אנסה לסקור על קצה המזלג מי צריך לפנות ובאיזה שלב.
זוג שמנסה להשיג הריון, באופן כללי עליו להמתין שנה לפני פניה למרפאת פוריות. זאת משום שהסיכוי להריון בכל חודש, גם אם הכל תקין אצל שני בני הזוג הוא כ-20-25%, ולכן צריך לתת לזה זמן. ככלל, תוך שנה, 85% מהזוגות יצליחו להשיג הריון, וה-15% הנותרים כנראה זקוקים לבירור ואולי לטיפול כלשהו. לכן, לא כדאי לחכות יותר משנה. אפילו אם נדמה שאין לכם שום בעיה (למשל בגלל שנקלטתם להריון קודם ללא עיכוב)- עדיין עצם העיכוב הפעם יכול לרמז על בעיה חדשה.
יש 4 יוצאים מהכלל לכך:
- אם גיל האשה מעל 35- יש להמתין רק 6 חודשים, מפני שמעל גיל זה הסיכוי להזדקק לטיפול כלשהו עולה, והזמן העומד לרשותכם אינו בלתי-מוגבל.
- אם לאשה מחזורים לא סדירים- יתכן שאין תהליכי ביוץ תקינים, וגם אם ישנם- הזוג אינו מודע לתזמון הנכון ללא מעקב. במקרים אלה אין טעם להמתין, ומרפאת פוריות יכולה לסייע באופן פשוט ע"י מעקב בלבד ולעיתים תוספת תרופות דרך הפה לסידור הביוץ.
- אם לאשה מחזורים קצרים מ-28 יום, ועפ"י חשבונה הביוץ (14 יום לפני הוסת) נופל טרם הטבילה- במקרה זה יש לפנות בהקדם ולא להמתין, על מנת לדון בפתרון האפשרי.
- אם קיים רמז כלשהו לקיומה של בעיית פוריות אמיתית, למשל ניתוח רלוונטי לגבר, דלקת באזור, מחלת רקע, טיפול כגון כמותרפיה וכד'- יש לפנות בהקדם. כמו"כ רמזים שנוגעים לאשה כגון ניתוחי בטן ואגן, דלקות, כאבים חריגים- כל אלה יכולים לרמז על סיבה לחסימת חצוצרות שדורשת בירור.
הרופא יפנה אתכם לבדיקות באמצעותן אפשר לפעמים לגלות את הסיבה לבעיית הפוריות, וגם אם לא תימצא הסיבה (1 מכל 5 זוגות)- יומלץ לכם על טיפול שמטרתו להעלות את הסיכויים להשגת הריון. הטיפול יכול להיות פשוט מאד כגון מעקב ביוץ או השראת ביוץ בכדורים דרך הפה, ויכול להיות גם מורכב מאד כגון הפריה חוץ-גופית.
בשנים האחרונות התפתחה מאד טכנולוגיית ההקפאה של ביציות ושל עוברים. במצב החוקי הקיים היום, מגיל 30 ועד גיל 41 ניתן לשמר פוריות ע"י הקפאת ביציות. אולי גיל 30 הוא צעיר מדי בכדי לחשוב על אפשרויות נוספות, מצד שני גיל 39 כנראה כבר מאוחר מדי לשמר פוריות לעתיד. לכן, לדעתי, כדאי להשקיע מחשבה בנושא סביב גיל 35 ולפנות להתייעצות. ככל שהגיל צעיר יותר- קל יותר להשיג תוצאות, והתוצאות טובות יותר. מדובר בטיפול קצר של חודש או חודשיים, שאינו בסל הבריאות, שאמנם אינו תחליף להריון בגיל צעיר, ואינו מעניק בטחון מלא להולדת ילד, אך בהחלט מעלה את הסיכוי להצליח בכך גם בגיל מבוגר יותר. עד כה נולדו בעולם אלפי תינוקות כתוצאה מהקפאת ביציות. מחקר גדול שבוצע בספרד הראה שאם לאשה צעירה מגיל 35 יש 15 ביציות מוקפאות (מספר סביר בהחלט להשגה)- יש לה סיכוי של 85% ללדת ילד מביציות אלה. בגיל 36 ומעלה סיכוי זה (ל-11 ביציות) מגיע לכ-50%.
לסיכום, מרפאת פוריות היא התחנה הראשונה לבירור קושי להרות, כמו-גם להתייעצות בנוגע לפתיחת אפשרויות פריון נוספות. עדיף לפנות מוקדם מדי, מאשר לחכות עד שהמצב הופך להיות מאתגר. כמו"כ תמיד עדיף לפנות, גם אם בסוף הפגישה המסקנה תהיה שאין צורך בטיפול.
(התפרסם במוסף "הריון ולידה" של מקור ראשון)